Ooit stilgestaan bij de oorsprong van fotografie? De mens heeft foto’s in het leven geroepen omdat hij op dat moment enkel potlood en penseel had om de realiteit beeldend te capteren. In de 19e eeuw waren portretten en ge├źnsceneerde taferelen (a.k.a. het goed voorbereide moment) megapopulair. Een paar historische omwentelingen later zijn wij vooral fan van het onbewaakte moment.

Marjolein en ik hebben onze smartphone ten allen tijde in de aanslag om spontane afterwork bubbels, ontzetting over verstopte leidingen, met de winkelkar naar de glasbol, indoor skateboard rondjes of het meticuleus beleggen van een martino-boterham op gevoelige plaat vast te leggen. Wij verzamelen al die jpegs in een stiekeme databank en noemen ze “moments”. Ondertussen doen onze collega’s dat ook al regelmatig, want enthousiasme is een knoert van een virale infectie. Ons publiek geheim groeit.

Wat we juist willen aanvangen met al die foto’s weten we nog niet, maar momenteel zit de charme juist daar: allemaal spontane foto’s zonder doel op zich, maar waarvan iemand dacht “amai dat is hier een HOI momentje”.

Ik ben nu zelf fan van tekenen en schilderkunst, maar godzijdank dat een vibes op foto vastleggen tegenwoordig zo gemakkelijk is.

Selfie iemand?

Meer lezen? Lees onze ervaringen, verwonderingen en ontdekkingen op www.hoi.be/blog.

Back to overview